Balaton Business Forum

A Balaton Business Fórum (BBF) konferencia eredetileg június 6-án Almádiban került volna megrendezésre, de sajnos a méltó színvonalú rendezéshez szükséges forrásokra beadott EKF pályázatunk nem nyert. Szerencse, hogy a keretet adó Portfolio és a fővédnök Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) vezetése ennek ellenére időszerűnek látta, hogy a foglalkozzunk a Balaton régió jövőjével fejlesztői, befektetői megközelítésben is. Így Gauder Péter kezdeményezése végül kaphatott egy fél napos lehetőséget a Balatonfüreden immár másodszor megrendezett „Portfolio Property X 2023” ingatlanfejlesztői konferencián (2023.06.07-08.) való bemutatkozásra.

A Portfolio Csoportot – gondolom – nem kell bemutatni, az IFK viszont a Magyarországon tevékenykedő hazai és nemzetközi ingatlanfejlesztő cégek egyesülete, akik 2009-es megalakulásuk óta 3,8 millió m2-nyi projekt fejlesztését valósították meg 2.656 Mrd Ft értékben úgy, hogy a megvalósult projektek évente 3,9 Mrd Ft építményadót fizetnek az érintett önkormányzatok részére.

Mindezt nem reklám célból, hanem a hazai ingatlanfejlesztői piacon elfoglalt pozíció érzékeltetése miatt tartom fontosnak leírni.

Magam többször is hangoztattam, hogy a pénznek nincs ízlése, ezért fontos, hogy egy olyan városnak, térségnek, régiónak, ahol a befektetői érdeklődés megjelenése „fenyeget”, jó előre legyen identitás-tudata, fejlesztési stratégiája, jövőképe. Ennek híján – ugyanis – az adott terület (pl. Balatonalmádi) ki van szolgáltatva a befektetői szempontból előnyösnek látszó fejlesztési ötleteknek, projekteknek, illetve az erre vonatkozó döntések „keresztül erőltetésének”.

Talán emlékszik a kedves Olvasó, hogy az Almádi ’30 nevű kezdeményezés is azért jött létre 2020 tavaszán, hogy legyen, aki vezeti a porcelánboltban forgolódó elefánt kezét, mielőtt „visszautasíthatatlan” befektetési ajánlatot készül tenni az önkormányzat részére.

Ahogy nap-mint-nap olvassuk a probléma nem csak Almádit érinti, ezért is szükséges a Balaton régió jelentősen megváltozott szerepét, jelentőségét vizsgálni, körül járni és felhívni a befektetői (magán) tőkét a részvételre és a felelős szerepvállalásra a térség jövőjének alakításában.

A téma fontosságát jelzi, hogy előadóként sikerült megnyernünk Navracsics Tibor miniszter és Lánszki Regő államtitkár urat és ezzel a fejlesztési kérdésekben érintett mindkét minisztérium magas szintű képviselete megvalósulhatott.

Ez csak a kezdet. A téma fontossága és összetett volta indokolja, hogy meginduljon egy rendszeres, szakmai párbeszéd, műhelymunka olyan szereplők részvételével akik felelős döntéshozók, szakértők, tudósok, politikusok, de mindannyian elkötelezettek a tó és környéke méltó fejlesztésében, értékeinek megőrzésében.

Ahogy azt az utolsó panel-beszélgetésben is elmondtam, szeretnénk, ha ennek a rendszeres szakmai párbeszédnek a helyszíne Balatonalmádi lenne a Kolostor, illetve Kerényi Imre kult-Magtár igénybevételével, sőt azt is vállalnánk, hogy a két évente tervezett BBF is Almádiban kerüljön megrendezésre. Ezzel kapcsolatban egy ajánlást is tettünk, aminek szövege a Főoldalon olvasható.

Kajári Gyula