Fontosabb események, sajtómegjelenések időrendben

Almádi Képviselő Testülete úgy döntött, hogy nem dönt

Az új fejlesztési koncepció/stratégia elkészítésére vonatkozó előterjesztés a Képviselő Testület szeptember 30-i, csütörtöki ülésének napirendjén szerepelt. A testület az ülés elején a napirendről való levétel mellett döntött.

Az IDENTITÁSRÓL egy új logó kapcsán

Miért éppen identitás? avagy a téma aktualitása

Az identitás nem = a logóval, vagy egy szlogennel, de még egy zászlóval, vagy színnel sem. Az identitás nem egy dolog, hanem egy összetett, integrált rendszer. Sok összetevőből áll, amelyek egy erős üzenetet közvetítenek befelé és kifelé egyaránt. Az identitás a büszkeség forrása, a hovatartozás érzése. Maugli és Balu vagy Bagira érezték: Egy vérből valók vagyunk!

Interjú - Veszprém TV - 2021. június 16.

A május 28-i Almádi Jövőkonferencia után két héttel a Veszprém TV ismét hírt adott a fejleményekről és a szervezőket a következő lépésekről kérdezte a riporter. Az interjú itt megnézhető:

Interjú - Veszprém TV - 2021. május 25.

Néhány nappal az esemény előtt a Jövőkonferenciáról kérdezte a riporter Kajári Gyula tanácsnokot és Kopár Istvánt, Balatonalmádi díszpolgárát. Az interjú itt megnézhető:

Jövőkonferencia

A március 25-i civil fórum és az április 19-i vállalkozói online fórum után május 28-ra hívtuk össze az Almádi Jövőkonferenciát. A meghirdetés pillanatában érvényes járványügyi korlátozások miatt csak online eseményre vonatkozó felhívást tehetünk közzé, azonban azt reméljük, hogy május végére olyan enyhítések jöhetnek, amelyek a jelenléti (valódi) konferenciát is lehetővé teszik. A Konferencia meghívóját itt találja:

A KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS EREDMÉNYE

A fórumokra való hatékony felkészülés érdekében a 2012. évi Integrált Településfejlesztési Stratégia előkészítéséhez hasonlóan egy kérdőívet állítottunk össze, amelyet elektronikus és – igény esetén – nyomtatott formában is a lakosság rendelkezésére bocsátottunk. A kérdőív tartalmában szinte megegyezett a 2012-ben alkalmazottal. Az eredmények itt megtekinthetők:

Továbbra is nyilvánosan!

Május 10. körül (rendkívüli jogrend feloldásának függvényében) konferenciát szervezünk, az eddigi munkák összefoglaló, Almádi lakosságának minél szélesebb köre számára történő bemutatása érdekében. A konferenciát megelőző napokban az addig elkészülő vázlatok, tervváltozatok nyilvánosan, fizikailag is bárki számára megtekinthető formában a konferencia helyszínén láthatóak lesznek.

"Almádi, ahol a nap születik"

Fontos állomásához érkezett a közelmúltban a városunk fejlődését zászlajára tűző, több civil szerveződés tagjait is bevonó “Almádi ’30” kezdeményezés. November végén az Önkormányzat asztalára került a fejlesztési koncepciót tartalmazó “Első Könyv” és a stratégiát meghatározó “Második Könyv” és az azokat kísérő előterjesztés. Azóta készültek – vitákat kiváltó – vázlatok, volt kormánybiztosi találkozó… “Tovább” olvasva az Új Almádi Újság 2021. februári számára írodott cikk látható

Fejlesztési pólusok

Örömmel látjuk, hogy a napokban az A ’30 Facebook oldalára felkerült vázlatok (sajnos egy, amelyik a Belvárossal foglalkozik még hiányzik) meghozták azt az aktivitást, amit 2020 júniusában ritkábban tapasztaltunk az Almádi ’30 “plenáris” találkozóin. Akik akkor eljöttek, vagy más módon is figyelemmel kísérték a csapat munkáját, az előrehaladást, tudják, hogy ez a kezdeményezés kezdettől fogva “civil” azaz az Almádiban élő, vagy a városhoz más módon kötődő és a város jövőjére hatással lenni kívánó polgárok munkájára épül.

Tájékoztatás

Felelősségünknek érezzük az olyan fejlesztésekről is hírt adni, amelyek nem az “Almádi ’30” kezdeményezés “termékei”. Még az olyanokról is, amelyek nem illeszkednek az általunk – általatok – megfogalmazott fejlesztési stratégia rendszerébe. Így van ez a volt nevelőotthon területén tervezett Villapark és Camping esetében. A “tovább” gomb megnyomása után megtekinthető a Balatonalmádi vasútállomás, a Káptalanfüredi vasúti megállóhely terve, az öt csoportos városi bölcsőde terve, a strandjaink fejlesztésére kiírt Kisfaludy pályázat IV. ütemének tervei, valamint a már említett Villapark és Camping terve. Utóbbi kivételével a dokumentumok kivonatos formában érhetők el oldalunkon.

Legitimáció

November 30-án a 323/2020. (XI.30.) sz. Önkormányzati határozattal Kajári Gyula tanácsnoki kinevezeése 2021.03.31-ig meghosszabbításra került. Ugyanebben a határozatban rögzítésre került, hogy a “próbakoncepciót” és a “Startégiát” a Testület következő ülése fogja elfogadni, illetve a Jegyző felkéretett a “Tanácsosi Testület”, az “Almádi Fejlesztési Ügnökség”, valamint a “Koordinációs Munkacsoport” létrehozására.

Koncepció-tanulmány és Stratégia

Elkészült Balatonalmádi város és identitás-körzetének fejlesztési próba-koncepciója. Az Első Könyv október 27-én látott napvilágot, a Második Könyv pedig a napokban készült el. Mindkét kiadvány a “tovább” gomb megnyomása után letölthető, illetve olvasható. E két kiadvány alapját, forrását képezi a város hosszútávú fejlesztési koncepciójára vonatkozó előterjesztésnek, amelyről még novemberben döntés születik.

Tartós eredményt szeretnénk

Minden mindennel összefügg. Így aztán végeredményben mindegy is lehetne, hogy hol kezdjük, hiszen végül eljutunk minden rejtett problémához is. Mégis érdemes bizonyos mértékben követni DeBono tanácsát.

Bevonódás – Mitől város a város?

Mitől város egy város? Csak és kizárólag a házak összessége? Vagy valami más? És ha valami más, akkor vajon mi az? Mi tesz egy közösséget, közösséggé? Mi az, hogy közgondolkodás? Mi tart össze egy közösséget? Mi egy közösség kultúrája? Mi általában a kultúra? Csak a zene, a tánc, színház? Van a mindennapoknak kultúrája?

Legyen egy egységes, karakteres elképzelés Almádi jövőjéről!

Interjú Kajári Gyula önkormányzati képviselővel

Kezdeményezés a város jövőjéért (Sajtóközlemény 2020 július)

Képviselői és civil kezdeményezésre, nemzetközi hírű, Almádiban élő szakértő vezetésével, Balatonalmádi polgárainak teljeskörű bevonásával párbeszéd indult Balatonalmádiban a város fejlesztésének lehetséges irányairól.

Tanácsnoki kinevezés

A Képviselő Testület 2020. szeptember 24-i rendes ülésén Kajári Gyula urat Tanácsnokká választotta. Az év végéig Kajári úr ebben a minőségében koordinálja tovább a projekt munkáját.

Párbeszédben a város

Városunkban, Almádiban – éppúgy, mint évezredek óta a világon mindig és mindenütt – kisebb-nagyobb közösségekben keresik a válaszokat a belátható jövő kihívásaira. Vannak, akik azért gyűlnek össze valamely csoportba, fórumra, hogy mindennapi gyötrődéseinkre, elégtelenségeink rövidtávú megoldására keressék a lehető legjobb válaszokat.