A Fejlesztési kérdőívre adott válaszok összesítése és értékelése

A kérdőívet a Balatonalmádi Város Önkormányzata által 2012-ben készített kérdőív mintájára, annak részbeni felhasználásával készítette 2021. márciusában az Almádi ’30 Kezdeményezés Balatonalmádi jövőjéért. A kérdőív kitöltésére 2021. március 31-ig volt lehetőség online és nyomtatott formában egyaránt. A 2012-ben végzett felmérés szolgált alapul az akkor elfogadott és jelenleg is érvényes Integrált Városfejlesztési Stratégia megalkotásához. Akkor 181, most 176 válasz (kitöltött kérdőív) szolgálta a Stratégia megalkotását. A kutatás eredményét a következőkben adjuk közre, ahol ez lehetséges, összehasonlítva a 2012-ben mért eredményekkel.

1. Mit gondol arról, hogy Balatonalmádi életminőség szempontjából milyen mértékben tudott fejlődni az elmúlt 5 évben? (Zárt kérdés, egy válasz adható)

2. Ön szerint mi Balatonalmádi legnagyobb értéke? (Nyitott kérdés)

A beérkezett válaszok közül 61 kifejezetten a Balatont, a parti fekvést jelölte meg. Az idei válaszadók harmada a kisvárosias környezetet, a nyugodt körülményeket említette.

3. Mit tart Ön a város legnagyobb problémájának? (Nyitott kérdés)

A víz- és csatornahálózat hiánya és a parkolók állapota/hiánya a 2012-ben vett mintánál nem volt mérhető, illetve nem szerepelt a válaszok között.

4-19. Mennyire elégedett a településen található, alábbiakban felsorolt funkciókkal általánosságban (Értékelés 1-5, átlag)

20. Ön melyik szakterület működtetésére, fejlesztésére költene többet a jövőben Balatonalmádiban? (Zárt kérdés, több válasz lehetséges)

21. Az Ön véleménye szerint mi adja Balatonalmádi idegenforgalmi különlegességét, ami megkülönbözteti a többi partmenti településtől? (Nyitott kérdés)

Sajnos a válaszadók több, mint egy tizede (13,3%) nem tudott ilyen tulajdonságot meghatározni, vagy azt válaszolta, hogy nincs ilyen. A 2012-esnél lényegesen kevesebben említették a város fekvését, a nyugalmat, a visszafogott pezsgést. Több válaszban megjelent a hosszú partszakasz és a strandok sora.

22-29. Milyen városi programokon szokott részt venni és ezekkel mennyire elégedett? (Értékelés 1-5, átlag, részvétel: fő)

Megjegyzés: Almádi napok, Klassz a parton és Pannónia koncertek 2011-ben még, míg Hungarikum Fesztivál és Tavaszi zsongás 2020-ban már nem került megrendezésre.

30-31. Milyen a viszonya a településre érkező nyaralókkal, üdülő tulajdonosokkal? (Zárt kérdés)

32. Milyen elképzelése van a régi sportpálya hasznosításával kapcsolatban? (Zárt kérdés)

33. Ön szerint szükség van-e a településen környezetet nem terhelő ipari jellegű vállalkozási, gazdasági területek kijelölésére? (Zárt kérdés)

34. Mi az a funkció, esemény, ami miatt rendszeresen a környező településre kell mennie, de itt a városban is megteremthető lenne? (Nyitott kérdés)

Az összehasonlíthatóság kedvéért a 2012-es kategóriákat használtuk és a 2021-es válaszokat a relevancia mértéke szerint soroltuk a csoportokba. Sokan (12+) írták idén, hogy nincs olyan, amiért a szomszédba menne, de a szórakozási lehetőség, minőségi bevásárlási lehetőség és a mozi említése volt a legjellemzőbb a válaszadók körében.

35. Milyen szolgáltatás hiányzik elképzelése szerint a városból? (Nyitott kérdés)

Az összehasonlíthatóság kedvéért a 2012-es kategóriákat használtuk és a 2021-es válaszokat a relevancia mértéke szerint soroltuk a csoportokba. A szórakozási lehetőségek hiánya itt is vezet. Sokan említik a speciális szakorvosi szolgáltatások hiányát, színház, mozi, múzeum hiányát, de előfordul a vitorláskikötő és csónakkikötő említése is. Minőségi vendéglátás és megfelelő parkolási lehetőségek hiánya szerepel még a listán 176 válasz után.

36. Milyennek szeretné látni Balatonalmádit 10 év múlva? (Nyitott kérdés)

A 2012-es sokféle, hasonló válaszból csak néhány: Télen és nyáron is élhető, fejlődő kisváros Modern, fejlett, fiataloknak is élhetö, nekik szorakozási lehetőséget nyujtó, igényesebb vendégkört vonzó város. Tiszta, békés, hamonikus, természettel összhangban lévő, egyedi arculatú üdülővárosnak. Élhetőbbnek Koncepciót követő, értékekkel rendelkező öntudatos településnek, felelős polgárokkal

37. Ön szerint szükség van-e további területek belterületbe vonására lakó- és üdülőterület fejlesztése céljából? (Zárt kérdés)

38. Honnan tájékozódik a helyi hírekről, eseményekről? (Zárt kérdés, több válasz is adható)

39. Az Ön neme

40. Melyik korcsoportba tartozik Ön?

41. Mi a legmagasabb iskolai végzettsége?

Összefoglalás:

Megállapítható, hogy idén nem azok a polgárok válaszoltak, akik 2012-ben. Más a korösszetétel és az iskolai végzettség szerinti összetétel is változott kicsit. Drasztikus eltérés látható a helyi információk megszerzésének módjában. A város állapotával, értékeivel, erősségeivel és gyengeségeivel kapcsolatban nincs jelentős eltérés – azt is mondhatjuk: nem sok minden történt az elmúlt közel egy évtized alatt, ahogy azt az 1. számú kérdésre adott válaszok is mutatják.

Balatonalmádi, 2021. május 11.